KÄNSLAN AV ATT LERAN LIGGER FAST
 
 
Känslan av att leran ligger fast är ett konstnärligt samarbetsprojekt – en film och en utställning med samma namn. Det är också en summering av min arbetsprocess med naturleran som jag själv gräver upp sedan snart två decennier. Resultatet är en 14 minuter lång film som är gjord i nära samarbete med Terese Mörnvik. Den bjuder in till en personlig reflektion med utgångspunkt i lera, samhälle och existens. Filmen premiärvisades som ett verk i en utställning på Ystads Konstmuseum vintern 2017/18 och i en mer omfattande presentation på Trelleborgsmuseum hösten 2018. Filmens visades i utställningsrummet tillsammans med de keramiska objekten, alla gjorda av lera och tegel från platsen. Den visades rullande med ett par minuters paus, helt utan titel och eftertext och med två ljudspår; ett i rummet med miljöljud och musik, och ett i hörlurar för hela ljudbilden med speakerröst. 
 
På höjden omgiven av en tät skog ligger den vattenfyllda lertäkten som togs i bruk 1862. Endast den som vet kan ana spåren efter ett av de många tegelbruk som funnits i Skåne. Det som började med ett keramiskt intresse för den järnhaltiga naturleran för 18 år sedan, har över åren utvecklats till ett konstnärligt projekt där kroppens erfarenhet av att gräva och arbeta med leran står centrum. 
 
                             
                                                                                     
I början av hösten 2018 publiceras en dokumentation och utvärdering av projektet. Publikationen (60 sidor) riktar sig till den som är nyfiken och intresserad, oavsett förkunskap eller egen erfarenhet av skapande arbete. Texter och samtal om projektet med bl a Kristina Möster Nilsson, Annika Wik, Johanna Rosenqvist och Agnieszka Knap. Ur innehållet: Hur uppstod tanken på att göra en film om att gräva upp lera - vad är lera och vilken historia finns gömd i gammalt tegel? Vad representerar konsthantverkarens djupa och ibland utvidgade erfarenhet av materialitet idag? Hur ingår och möts två helt skilda konstnärliga discipliner i ett och samma verk, och hur fungerade slutligen mötet mellan keramik och film i utställningsrummet, i mötet med publiken? 
 
Länk till det filmiska verket (14 minuter) medföljer.
 
Publikationen kan beställas via mejl: info@pernillanorrman.se
Pris: 150 kr + porto 36 kr
 
 
AKTUELLT:
 
Filmen och projektdokumentationen visas och används i undervisningen (vt/19) på Masterprogrammet CRAFT!, Konstfack.
 
Känslan av att leran ligger fast (film och keramiskt verk) är inköpt till Ystads konstmusems samling.
 
Specialvisning med mingel och efterprat på biograf Panora i Malmö, i samarbete med Kostrfilm (The Bear) och Film i Skåne, 5/12.
 
Filmen är nominerad och visas under Uppsala Internationella kortfilmsfestival 2018, 22-28/10. 
 
Projektet visas på fler platser framöver, närmast Trelleborgs museum 1/9 - 4/11.
 
Filmen presenteras som en del av programmet under Tallin designfestival, på Balti jaama den 15/9, kl 17.00
 
Filmen presenteras som en del av programmet under seminariet Beyond the Object, Uppsala konstmuseum - ett arrangemang av SLAM
 
 'I rely on the clay being solid' är uttagen till den internationell filmfestival Real to Reel/CRAFT, Picturehouse Central, London i samverkan med CraftsCouncilUK, Crafts magasine och London Craft Week. 
 
PRemiär för filmen genom utställningen med samma namn på Ystads konstmuseum, 2/12 2017 - 28/1 2018
 
………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Projektet har realiserats med stöd av Konstnärsnämndens projektbidrag, samproduktion med Film i Skåne, teknikstöd från Boost Hbg, samt bidrag från Längmanska kulturfonden och Estrid Ericsons stiftelse.