KÄNSLAN AV ATT LERAN LIGGER FAST
 
 
 
Känslan av att leran ligger fast är ett konstnärligt samarbetsprojekt – en film och en utställning med samma namn. Det är också en summering av min arbetsprocess med naturleran som jag själv gräver upp sedan snart två decennier. Resultatet är en 14 minuter lång film som är gjord i nära samarbete med Terese Mörnvik. Projektet är genomfört med stöd av Konstnärsnämndens projektbidrag, samproduktion med Film i Skåne, teknikstöd från Boost Hbg, samt bidrag från Längmanska kulturfonden och Estrid Ericsons stiftelse
 
Filmen premiärvisades som ett verk i en utställning på Ystads Konstmuseum vintern 2017-2018. Filmens projicering stod i dialog med de keramiska objekten, alla gjorda av lera och tegel från platsen. Den visades rullande med ett par minuters paus, utan titel och eftertext och med två ljudspår; ett i rummet med miljöljud och musik, och ett i hörlurarna för hela ljudbilden med speakerröst.
 
På höjden omgiven av en tät skog ligger den vattenfyllda lertäkten som togs i bruk 1862. Endast den med vetskap kan ana spåren efter ett av de många tegelbruk som funnits i Skåne. Det som började med ett keramiskt intresse för den järnhaltiga naturleran för 18 år sedan, har över åren utvecklats till ett konstnärligt projekt där kroppens erfarenhet av att gräva och arbeta med leran står centrum. I filmen får vi alla möjlighet att ta del av detta och bjuds in till en personlig reflektion över människans och tidens närvaro i relation till samhälle och existens.
 
 
AKTUELLT: 
 
Projektet planerar att visas på fler platser framöver, närmast Trelleborgs museum 1/9 - 4/11.

Filmen visas som en del av programmet under Tallin designfestival, på Balti jaama den 15 september kl 17.

Inom kort publiceras en dokumentation om projektet med texter och intervjusamtal, bl a Kristina Möster Nilsson, Annika Wik, Johanna Rosengren och Agnieszka Knap medverkar.
 
Presenterade filmen som en del av programmet under seminariet Beyond the Object, Uppsala konstmuseum - ett arrangemang av SLAM
 
 'I rely on the clay being solid' är uttagen till den internationell filmfestival Real to Reel/CRAFT, Picturehouse Central, London i samverkan med CraftsCouncilUK, Crafts magasine och London Craft Week.