Keramik

Lera, kunskap och konstnärskap

I den egna keramikstudion i Malmö arbetar Pernilla med olika typer av keramik. Oavsett vad det ska bli rymmer de olika arbetsprocesserna förankring i hantverket och en djup relation till materialet lera. Utmaningarna växlar och drivkraften mellan olika uttryck bottnar i lust. Men också i en vilja att vara ett alternativ för lokal förankring, i en alltmer splittrad och oöverskådlig samtid.

Handgjord brukskeramik

I verkstaden drejar och handbygger Pernilla små serier brukskeramik i stengods, alltid med omsorg om det enskilda föremålets funktion och kraft att tillföra känsla i vardagen. Formspråket är avskalat och enkelt och allt görs för hand i verkstaden i Malmö. Att arbeta i krukmakaryrkets tradition rymmer både stolthet och glädje. Delar av kollektionen finns att köpa på Form/Design Center i Malmö och genom F/DC webshop, i Ystads Konstmuseums shop och i butiken Bruk o Form i Lund. Det går såklart också bra att lägga en beställning eller botanisera bland det som finns färdigt i verkstan.

Unik keramik och utställningar

Pernilla Norrman presenterar sina verk i utställningar, både i och utanför Sverige. Känsla och intryck från när hon hämtar sitt material i skogen utanför Ystad och är centralt för hennes konstnärskap. Hennes verk rör sig i ett spänningsfält mellan natur, människa och samhälle, mellan materialets styrka och skörhet och mellan det berättande och abstrakta. Materialets eget uttryck i den keramiska skärven varierar med årstid, typ av arbetsteknik och brännförlopp. Arbetet påminner om en framkallningsprocess där gränserna för materialet pressas att komma henne till mötes.